Therapeutisch tekenen

Kinderen zijn vaak dol op tekenen en beginnen dan ook enthousiast aan de tekenopdracht. Er wordt een boomtekening, huistekening en/of Ik-tekening gemaakt. De boomtekening weerspiegelt hoe het kind staat in de buitenwereld. Hoe zet het kind zichzelf neer? De huistekening weerspiegelt de binnenwereld van het kind. Hoe is de verbinding met het gevoel? Hoe ziet het kind zichzelf? De ik-tekening geeft inzicht in de gevoelens, gedachtes en behoeftes van het kind.  Het is mooi om te zien wat een kind allemaal kan aangeven in een tekening. Door middel van kindertekeningen lezen leer je veel over het onderbewuste van het kind. 

Een kindertekening is een moment opname, het kind tekent wat hen op dat moment bezighoudt. Is er een patroon in de tekeningen? Wat betekenen de symbolen die getekend zijn en vertellen de gebruikte kleuren? Allemaal informatie waar ik als kindercoach mee aan de slag kan. Ik kijk naar de verborgen boodschap achter de tekening. Alles is goed in het tekenen. Daarom wordt er ook geen gebruik gemaakt van een gum. Er wordt getekend met potloden zodat het drukverschil duidelijk zichtbaar is. 

Kinderen uiten hun gevoelens in tekeningen, geven ervaringen een plek, oefenen hun fantasie. Beeldentaal is van nature de taal van kinderen. Een kind tekent vanuit gevoelens, ervaringen, persoonlijke eigenschappen, mogelijkheden, de normen en waarden waarmee hij is opgegroeid en zet dit om in beelden. Dat is de reden waarom je een tekening kunt lezen.

Tijdens het lezen van de tekening kijk ik naar verschillende onderdelen, zoals:

  • Houding van het kind tijdens het tekenen.
  • Drukverschil  van het potlood tijdens het tekenen.
  • Symbolen.
  • Kleur gebruik.
  • Energie die zichtbaar is in de tekening.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op!